Info

De Orangerie van Slot Zeist.

De vernieuwde Orangerie:

“De groote Galdery of de Orangerie van Slot Zeijst” zo werd de rechterzijvleugel van Slot Zeist omschreven door graveur Daniël Stoopendaal in 1702. Na die tijd is deze ruimte enkele eeuwen gebruikt als kerkzaal, koetshuis, gymzaal, muziekschool en vele ander functies. De Orangerie is  uiteindelijk dichtgebouwd tot een hokkerige geheel. De ‘Slot Zeist sfeer’ was hier verdwenen.

Met deze verbouwing zijn tussenmuren weggebroken en is de grote oorspronkelijke ruimte hersteld tot hoofdentree van de culturele vleugel en toegang tot de stijlvolle horeca gelegenheid. Tegelijk is het trappenhuis verruimd en verbindt een nieuwe brede trap de Orangerie met een prachtige gewelvenzaal.

De informatiebalie in de Marotzaal:

In de Marotzaal is een  permanente tentoonstelling over de historie van Zeist ingericht. U vindt hier de informatiebalie met winkel en interactieve geschiedenistafel met spellen, leuk voor het hele gezin. Ga gerust even kijken.

De culturele vleugel herbergt ook een filmhuis/theater en exporuimte. De verbouwing is geïnspireerd op de oorspronkelijke orangerie uit 1682. Ontworpen door Ruud-Jan Kokke in samenwerking met EN-atelier. Deze zijvleugel ademt nu weer de grandeur van het Slot.

In de orangerie staan prachtige antieke meubels en accessoires: kleine tafeltjes met rijkgedecoreerde gietijzeren poten, een lief kinder-tuinbankje gevonden in België, net als de lange tafel afkomstig uit een oude kas. De antieke bar lijkt zo uit de Slottuin te komen, maar is een gevelstuk van een eeuwenoud Amsterdams grachtenpand. Er zijn monumentale bloemschalen op consoles, natuurlijk mét oranje boompjes. De kroon wordt gespannen door de antieke houten kroonluchter centraal in de Orangerie. Deze vindt zijn oorsprong in Zuid Frankrijk en sluit daarmee prachtig aan op de oorspronkelijke Franse tuinen van het Slot met zijn vele oranje boompjes langs de paden en lanen, ontworpen door Jacob Roman. Deze boompjes werden in de winter samen met het tuinmeubilair opgeslagen in de Orangerie van Slot Zeist.

De wandschilderingen:

Daniël Stoopendaal was graveur. Graveurs waren samen met de portretschilders de fotograven van hun tijd. Hij legde rond 1700 het Slot en de tuinen vast op kleine kopergravures, die afgedrukt en vervolgens ingekleurd werden. De gravures zijn voor deze gelegenheid in hoge resolutie gefotografeerd en uitvergroot op de wanden aangebracht.  Links: “Le Jardin Generale Regardant des montées”. “De generale Tuin van de Trappen te sien”.  en rechts:  “Vue Génerale de la Maison De Zeijst avec les Jardin et Allies”. “Generaal gesigt van ’t Huijs Tuinen en plantagien van Zeijst”.

Beekdal Lyceum Arnhem

The board of directors and the management of the...

Evacuatiemonument Arnhem

De wild opeengestapelde letters ‘Vlucht’ markeren voortaan het park...

Slot Zeist, de nieuwe Orangerie foto: Your Epic Fotografie

De Orangerie van Slot Zeist. De vernieuwde Orangerie: “De...

TC Kruk, KOKKE House

Tc stool. Design Ruud-Jan Kokke 1990. TC stool is...